Βιογραφικό

Η Σοφία Τζιράκη είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο, 2004). Το ίδιο έτος απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου με Αρ.Αδ. 26871/2004.

Το 2008 συνέχισε με αναγνωρισμένες από τον ΔΟΑΤΑΠ μεταπτυχιακές σπουδές στο 2ετές πρόγραμμα ΨυχοπαθολογίαςΥγείας και Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Jaume I στην Castellón της Ισπανίας, το οποίο περιελάμβανε εντατική εκπαίδευση πάνω στην αιτιολογία και αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών (νευροβιολογικό υπόβαθρο, κλινική αξιολόγηση και θεραπεία με τεκμηριωμένα Γνωστικά-Συμπεριφορικά πρωτόκολλα) και των διαταραχών της νευροψυχολογικής λειτουργίας (κλινική εικόνα, αξιολόγηση με σταθμισμένα ψυχομετρικά εργαλεία, αποκατάσταση/ενδυνάμωση μετατραυματικών και εκφυλιστικών εγκεφαλικών βλαβών). Στο τελευταίο σκέλος των μεταπτυχιακών σπουδών εξασκήθηκε στον τομέα της νευροψυχολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο La Magdalena και στο κέντρο ημέρας του ιδρύματος ΑΤΕΝΕΟ για άτομα με κρανιοεγκεφαλικές βλάβες. Επιπλέον εξασκήθηκε στον Ισπανικό Οργανισμό κατά του Καρκίνου – aecc στην ομαδική στηρικτική θεραπεία γυναικών με καρκίνο του μαστού καθώς και στα εργαστήρια απεξάρτησης από το κάπνισμα που διοργανώνονται από τον οργανισμό. Με το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών, υπήρξε επί ένα έτος υπότροφος επιστημονική συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Νευροψυχολογίας και Νευροαπεικόνισης του Τμήματος Βασικής Ψυχολογίας, Κλινικής Ψυχολογίας και Βιοψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Εκπαιδεύτηκε στη Συνέντευξη Κινήτρων (Motivational Interview) για την παρέμβαση σε άτομα με εξαρτήσεις σε ουσίες και αλκοόλ, στα ειδικά σεμινάρια που διοργανώνει ο οργανισμός Socidrogalcohol και υλοποιεί ο σύλλογος επαγγελματιών GETEM – Grupo Español de Trabajo en Entrevista Motivational (Ισπανία, 2011-2012).

Το 2016 εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στην ορθή χρήση, χορήγηση, αξιολόγηση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων της ελληνικής εκδοχής της 4ης έκδοσης της Κλίμακας Νοημοσύνης για Ενήλικες WAIS-IVGR(Wechsler Adult Intelligence Scale – Fourth Edition), στο ειδικό σεμινάριο της ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΕ (Αθήνα).

Ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευση στη Διαλεκτική – Συμπεριφορική Θεραπεία, στο πρόγραμμα της ΕΕΕΣ / Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς (Αθήνα, Απρίλιος 2020 – Νοέμβριος 2021), και πλέον εφαρμόζει το μοντέλο στην κλινική πρακτική της.
Κατά το παρόν συνεχίζει την μετεκπαίδευση στο 4ετές σεμινάριο Γνωσιακής – Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και του Τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς (Ηράκλειο, 2015-2017 και 2020-).

Έχει απασχοληθεί σε διάφορες θέσεις εργασίας, πριν και μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της, αποκτώντας εμπειρία σε διαφορετικά πεδία του επαγγέλματος.

  • Διατηρεί γραφείο ιδιωτικής πρακτικής στο Ηράκλειο από τον Ιανουάριο του 2015, όπου παρέχει ατομική ψυχοθεραπεία ψυχικών διαταραχών με τη Γνωστική-Συμπεριφορική και τη Διαλεκτική-Συμπεριφορική προσέγγιση, εξειδικευμένη νευροψυχολογική αξιολόγηση και αποκατάσταση μνήμης και εγκεφαλικών βλαβών, και εκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης.
  • Απασχολείται ως Σύμβουλος Ψυχολόγος σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου από το 2013.
  • Παρείχε ερευνητικές υπηρεσίες στη Διεπιστημονική Μελέτη ΘΑΛΗΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη νόσο Alzheimer, εκτελώντας τη νευροψυχολογική και ψυχοσυναισθηματική αξιολόγηση ατόμων με πιθανή άνοια στο Νομό Ηρακλείου (2012-2015).
  • Εργάστηκε σε τρία συνεχή προγράμματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την παροχή ψυχολογικής στήριξης σε αλλοδαπούς υπό κράτηση σε Ειδικούς Χώρους Παραμονής σε Αθήνα και Ορεστιάδα (2011-2013).
  • Εργάστηκε στο Πρόγραμμα INTERREG III ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ: Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων για την πρόληψη της εξάρτησης από το αλκοόλ και το κάπνισμα, σε σχολεία του Νομού Λασιθίου (2008).
  • Οργάνωσε και έφερε σε πέρας τη λειτουργία του Γραφείου Παροχής Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (2007-2008).

Υπήρξε άμισθη εξωτερική συνεργάτης της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ – Νευροψυχολογικό Ιατρείο, απο το 2016 έως το 2018.

Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).
Μέλος της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρίας (ΕΝΨΕ).

  • Εκπαιδεύτρια στο φροντιστήριο «Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των νευροψυχολογικών και ψυχικών συνεπειών του τραύματος» [Διεθνές Συνέδριο «Οδικές Συγκρούσεις, Τραυματισμός και Αποκατάσταση» – Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα REHABIL AID] (Ηράκλειο, 22 – 23 Οκτωβρίου 2015).
  • Εισηγήτρια – σύντομη διάλεξη με τίτλο «Η νευροψυχολογική αξιολόγηση στη διαφοροδιάγνωση διπολικής διαταραχής και ΔΕΠΥ σε ενήλικες», στο 2ο «Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας – Από το παιδί στον ενήλικα» (Αθήνα, 6-8 Οκτώβρη 2017).

Author στο άρθρο Η νευροψυχολογική αξιολόγηση στη διαφοροδιάγνωση Διπολικής Διαταραχής και ΔΕΠΥ σε ενήλικες, δημοσιευμένο στο περιοδικό Ψυχολογία της ΕΛΨΕ  [Psychology 2019; 24(1), 227-247].

Co-author σε συγγραφικές εργασίες της Διεπιστημονικής Μελέτης ΘΑΛΗΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης, 2012–2015.

Co-author στη συγκριτική νευροαπεικονιστική μελέτη The role of visual speech during non-native phoneme discrimination: an fMRI study της Dr. Maya Visser, μαζί με τους Ventura-Campos N, Ávila C, Morís-Fernandez L και Soto-Faraco S, η οποία παρουσιάστηκε σε poster στο Workshop on Cognitive Neuroscience and Bilinguism στη Βαρκελώνη της Ισπανίας (Sept 19-20, 2013).

Έχει συγγράψει και αποστείλει το άρθρο Cannabis Chronic Use and Social Cognition Impairment – a perspective article (αδημοσίευτο) στο e-Journal Frontiers in Psychology για το ερευνητικό θέμα Clearing the smokescreen: The current evidence on cannabis use (2013). Περίληψη εδώ.

Author στο άρθρο Ψυχικές και Νευροψυχολογικές Διαταραχές ως Αποτέλεσμα της Χρόνιας Χρήσης Κάνναβης, δημοσιευμένο στην ισπανική γλώσσα στο επιστημονικό περιοδικό Neurología [Rev Neurol 2012; 54, 750-60].

Scroll to Top